Woonomgeving

52

Gebrek aan voorzieningen in bepaalde wijken®

In de wijken Watersportbaan, Moscou-Vogelhoek, Robinia-Gentbrugge, Jan Yoens, Meulestede, Sint-Bernadette, Malem, Nieuw-Gent, … is er vaak een gebrek aan sociale en commerciële voorzieningen. Ook het openbaar vervoer ernaartoe schiet tekort.

Thema's:
Woonomgeving, Mobiliteit, Dienstverlening, 9050, Ouderen
Opvolging:

In stadsvernieuwingsprojecten wordt hier rekening mee gehouden. Daarnaast loopt in Robinia ook een bewonersproject om een sociale kruidenier te voorzien in de wijk en wordt met verschillende stadsdiensten bekeken hoe de huidige middelen efficiënter ingezet kunnen worden zodat er in alle wijken een basisvoorziening kan zijn.

Zie ook verslag gezamenlijk forum LWB 14 november 2019 bij interactiegroep 2

Goedgekeurd project Sociaal Innovatiefonds van Sociale Kruideniers Gent gaat hierop verder: Solidaire Kruidenier Meulestede Pilootproject. Meer info

68

Gebrek aan nabij aanbod en betaalbaar voor kwetsbare kinderen en jongeren®

Er is een gebrek aan ‘nabije’ en goedkope voorzieningen voor kwetsbare kinderen (en hun ouders) en jongeren:

  • aan plekken waar kinderen en jongeren rustig kunnen studeren,
  • aan voorzieningen (inloopteam, spelotheek, overdekte speel- of sportruimte)
  • aan vakantieaanbod voor jonge schoolgaande kinderen tussen 2,5 en 3 jaar
  • aan beschutte hangplekken voor jongeren.

(Kwetsbare) jongeren worden vaak geviseerd en niet getolereerd door volwassenen.

  • Op het vlak van buitenruimte woont 94,4% van de jongeren op 1000 meter van open jeugdruimte, en woont 71,2% van de Gentse inwoners en 74,1% van de kinderen op 400 meter van speelruimte. Binnenruimte is er veel minder. Bron: Stad Gent
Thema's:
Vrije tijd, Jongeren, Woonomgeving, 9050
Opvolging:

(zie ook overzicht acties ikv rapportage kindvriendelijke stad)

Vanuit de Dienst Kinderopvang is het traject rond Afstemming van vrijetijd en kinderopvang met een pilootproject in Sluizeken Tolhuis Ham opgestart waarbij het de bedoeling is sterker samen te werken ikv de noden rond opvang. Ook hier blijft, ondanks diverse maatregelen, de nood aan opvang nog altijd veel groter dan het aanbod.

De Jeugddienst zet verder in op het geven van laagdrempelige informatie rond vrijetijd en beschikt naast een infobalie ook over een medewerker die diverse oudergroepen afgaat a.d.h.v. de methodiek ‘Onbekend is onbemind’. Ook de UiTPAS (o.a. met kansentarief) kan ter plekke verkocht worden. Daarnaast wordt ingezet om intermediairen goed te informeren over het laagdrempelig aanbod in Gent. Voor elke schoolvakantie wordt er een nieuwsbrief opgemaakt met een opsomming van alle laagdrempelige activiteiten.

Heel wat grote spelers (Freetime, Ideekids, enz.) en meer en meer aanbieders gericht op jeugd werken ondertussen met de UiTPAS en voorzien een kansentarief.

Brede school zet sterk in op een vrijetijdsaanbod na schooltijd en organiseert ook in de zomervakantie kampen. Ook zij gebruiken de UiTPAS.

Er is sinds 2017 een samenwerkingsovereenkomst met vzw Sportaround voor de organisatie van Omnisportactiviteiten voor Gentse kinderen. Zij bereikten hiermee een 1.200-tal kinderen tijdens naschoolse opvang, zomerwerking en bij evenementen en zitten in op trajectbegeleiding. Daarnaast kwam ook binnen de Sportdienst een diversiteitsmedewerker.

In 2020 werd het vrijetijdsaanbod sterk uitgebreid (zie het signaal rond toegankelijk aanbod). Er werd verder ingezet op de promotie van de UITPAS met kansentarief. Via de werkingsverslagen werd er getoetst of jeugdverenigingen de UiTPAS al dan niet kenden en of ze hier meer info over wensen te krijgen. Verenigingen die interesse en/of vragen hebben zullen gecontacteerd worden. Verenigingen die momenteel al aangesloten zijn en vragen hebben, worden in de dagelijkse werking verder op weg geholpen door overlegmomenten die op regelmatige basis doorgaan met collega’s van UiTPAS.

Goedgekeurd project Sociaal Innovatiefonds van WGC Brugse Poort gaat hierop verder: Buurt in beweging voor kwetsbare kinderen met overgewicht. Meer info 

69

Sociale cohesie onder druk®

In verschillende sociale woningconcentraties in Gent zijn er problemen op het vlak van samenleven en sociale cohesie. Sociale woningconcentraties zijn niet zomaar woningen naast of boven elkaar. Het gaat om een mini-samenleving gekenmerkt door een concentratie aan diverse en vaak erg kwetsbare bewoners. En die kwetsbaarheid is de laatste jaren toegenomen: taalbarrières, extreme armoede, psychiatrische problematieken, …

Via de procedure van versnelde toewijs[1] komen mensen met een psychische en/of verslavingsproblematiek  vaak in dezelfde sociale woonblokken terecht. Ze worden verdeeld over gans het patrimonium van de Sociale Huisvestingsmaatschappijen, maar in de praktijk zijn er meer toewijzingen in buurten met een hoge verhuisbeweging. Dit zorgt voor een grote druk op de leefbaarheid en voor meer overlastdossiers. Bovendien is de geboden omkadering vaak ontoereikend om het samenleven van zoveel kwetsbare mensen op een goede manier te laten verlopen.

  • Het aantal plaatsen voor versnelde toewijs bedraagt 59 per jaar.

 

[1] Voor daklozen, jongeren in het kader van begeleid zelfstandig wonen en personen met een geestelijk gezondheidsproblematiek, kunnen bepaalde organisaties (OCMW, CAW, erkende diensten voor begeleid zelfstandig of beschut wonen, mobiele psychische hulp, …) binnen de sociale huisvesting versnelde toewijs vragen. Zij krijgen dan voorrang bij het huren van een sociale woning. De verhuurder kan vragen dat die organisaties begeleidende maatregelen voorzien.

Thema's:
Wonen, Woonomgeving, Vermaatschappelijking van de zorg, Persoonlijke en psychische problemen, Asiel en migratie, 9050
Opvolging:

In de Taskforce wonen werd de ‘adviesgroep kwalitatieve woonomgeving in sociale hoogbouw/woningconcentraties’ opgestart. Deze wil een integrale visie en bijhorende set van (preventieve) maatregelen formuleren om de woonomgeving in wijken met hoge concentraties sociale woningen en/of sociale hoogbouw te verbeteren. Daarnaast worden vanuit sociale regie, ontmoeten en verbinden, stadsdiensten, OCMW en wijkorganisaties projecten geïnitieerd zoals bijvoorbeeld het aanloophuis Poco Loco in Nieuw Gent, project Groene Briel, projecten rond onthaal nieuwe bewoners.

71

Zwerfvuil en sluikstort in de 19de eeuwse gordel®

De zwerfvuil- en sluikstortproblematiek is groot in de wijken rondom het centrum van Gent. Vaak komt de overlast voor in parken rondom de vuilbakken of voor een blinde muur. Je kan dit melden bij de stadsdienst, maar dat lost het probleem niet op.

Thema's:
Woonomgeving
Trekker: Kaat Luyckx
Opvolging:

De cel Regie Netheid heeft dit signaal ontvangen en samen met betrokken partners en diensten volgende acties geformuleerd:

- Info voorzien aan de lokale welzijnsdiensten over wat er reeds wordt gedaan vanuit de verschillende Stadsdiensten en IVAGO. Voor sluikstort en zwerfvuil werken we op 3 pijlers: preventie, curatie en repressie.

Preventie:  bv.: er worden verschillende doelgroepen aangesproken:

1) Jongeren en studenten: bv. er worden in verschillende scholen gratis workshops gegeven over de afvalproblematiek, afvalbeheer (sorteren, hergebruiken, afval voorkomen…). Ook kunnen scholen netheidspacten afsluiten waarbij ze ondersteuning krijgen van IVAGO om de schoolbuurt proper te houden.

2) Burgers in armoede: bv. burgers met een verhoogde tegemoetkoming hebben jaarlijks recht op gratis huisvuilzakken.

3) Anderstalige nieuwe inwoners: bv. er zijn brochures beschikbaar in 8 verschillende talen waarin alle info vermeld staat over sorteren/ aanbieden van huisvuil in Gent.

4) Handelaars en horecazaken die voeding of drank verkopen dat onmiddellijk kan geconsumeerd worden: bv. ze worden aangesproken over hun plichten. Zo zijn ze verplicht de 10 meter zone rondom hun zaak proper houden (zwerfvuil en peuk vrijmaken).

De Gemeenschapswachten gaan ook dagelijks op pad. Door de verhoogde sociale controle, voorkomen ze dat personen bv. zwerfvuil achterlaten. Daarnaast gaan ze ook personen bewuster maken van hun eventueel wangedrag en zullen ze personen aanspreken en flyers verspreiden.

Curatie: bv.: sluikstort wordt na melding zo snel mogelijk opgeruimd, dit omdat vuil ander vuil aantrekt. Ook zwerfvuil wordt op regelmatige basis opgeruimd, volgens de planning. Daarnaast verdwijnen de oudere kleinere vuilniskorven en worden er in totaal 3000 nieuwe en grotere korven met peukenrecipiënt geplaatst over heel Gent. 

Repressie: bv. : er wordt getracht om sluikstorters te identificeren (door anonieme observatie, doorzoekacties, sluikstortcamera) en te beboeten. Ook personen die zwerfvuil (bv. een sigarettenpeuk op de grond gooien) achterlaten kunnen een GAS-boete krijgen.

Ten slotte is er  ook een werkgroep Sluikstort en Zwerfvuil waarin verschillende Diensten van de Stad (Regie Netheid, Dienst Preventie voor Veiligheid, Dienstenbedrijf, Groendienst, Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Dienst Toezicht Wonen, Bouwen en Milieu...), IVAGO en Politie acties formuleren, opvolgen en evalueren.

- In het Keizerpark vond een gezamenlijke opruimactie plaats door de jongeren van vzw Jong, IVAGO en Stad Gent (stedelijke veegploeg en Groendienst). Er werd tevens een foto genomen van de jongeren en de medewerkers, die zal dienen als basis voor een affiche met de boodschap naar bezoekers van het park om het park mee proper te houden. De affiche zal in en rond het park  hangen en tevens ook digitaal verspreid worden. 

- Er zijn twee subwerkgroepen, naast de algemene werkgroep Sluikstort en Zwerfvuil, opgericht om de sluikstort- en zwerfvuilproblematiek wijkgericht aan te pakken. De bedoeling is om jaarlijks rond 2 wijken te werken. Dit jaar zullen de wijken Rabot en Sluizeken-Tolhuis-Ham opgenomen worden. De afvalproblematiek in deze wijken wordt in detail bekeken en er wordt gezocht naar gerichte acties.

72

Zorg voor huisdieren niet evident

Huisdieren zijn voor heel wat kwetsbare mensen hun steun en toeverlaat. Zij hebben echter niet altijd de vaardigheden en mogelijkheden om ook goed zorg te dragen voor hun dieren. Dit kan leiden tot verkeerde zorg en samenlevingsproblemen.

  • Hondenscholen zijn duur en heel wat kwetsbare mensen voelen er zich niet op hun gemak.
  • Honden uit een asiel zijn niet in elke hondenschool welkom.
  • Er is geen betaalbare opvang voor hun huisdier als mensen ergens opgenomen moeten worden.
  • Hondenlosloopweides zijn niet altijd even aantrekkelijk voor de dieren en hun baasjes. We merken ook regelmatig claimgedrag van enkele bezoekers.
  • Slechts een beperkt aantal Krasdiensten biedt ook eten voor huisdieren.
  • Dierenartsen werken niet met een sociaal tarief. De Prins Laurent Stichting is een lovenswaardig alternatief. Het aantal dieren waarmee je er terecht kan is echter beperkt. Wie een groot nest puppy’s en kittens heeft, komt in de problemen.
Thema's:
Woonomgeving
Opvolging:

Er werd  naar aanleiding van de verhuis en bekendmaking van de nieuwe  locatie samengezeten met de stichting Prins Laurent Stichting om te bekijken hoe we mensen in armoede nog beter gebruik kunnen laten maken van hun dienstverlening.  Er lopen onderhandelingen om de toegang  voor mensen met leefloon te vereenvoudigen en te verbreden. Daarnaast wordt ook onderzocht of mensen zonder wettig verblijf toegang kunnen krijgen.